Νάξος - Ελλάδα - Golden Beach Studios στην περιοχή Γλυφάδα - Τα αξιοθέατα της Νάξου

Ο Καιρός στη Νάξο

Facebook
Τα αξιοθέατα της Νάξου

Από την αρχαία πόλη της Νάξου δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μπορεί να ανιχνευθεί στις μέρες μας. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η 10 μέτρων μαρμάρινη πύλη "Πορτάρα" που βρίσκεται στο νησί "Παλάτια" και δεσπόζει στο λιμάνι της Νάξου. Χρονολογείται γύρω στο 525 π.Χ.. Χτισμένη ως είσοδος του ναού (πιθανώς για τον Θεό Απόλλωνα), που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μετά την πτώση του Λύγδαμη.

Μέσα στο κάστρο της Νάξου

Η μεσαιωνική πόλη βρίσκεται πάνω από το λιμάνι και διαιρείται περαιτέρω στο βενετσιάνικο κάστρο, όπου κάποτε βρισκόταν η Καθολική αρχοντιά και το "Μπούργο", όπου ζούσαν οι γηγενείς Έλληνες. Ο ορθόδοξος ναός του 18ου αιώνα της Μητρόπολης Ζωοδόχου Πηγής στο  "Μπούργο", διαθέτει ένα αξιόλογο τέμπλο ζωγραφισμένο από τον Δημήτριο Βάλβη, ζωγράφος από τη λεγόμενη Σχολή της Κρήτης. Στο Κάστρο με τα είκοσι επιβλητικά αρχοντικά, μπορεί να δει κανείς διακοσμημένα τα οικόσημα των Βενετών ευγενών που ζούσαν εκεί.

Τα μέλη της οικογένειας του Δούκα Μάρκου Σανούδου έχουν ταφεί στον 13ου αιώνα καθολικό καθεδρικό ναό στο Κάστρο. Στο παλάτι του Σανούδου (στη σημερινή του μορφή από το 1627), στεγάστηκε στη συνέχεια η Εμπορική Σχολή, με τον Νίκο Καζαντζάκη ως τον πιο διάσημο μαθητή.

"Γλύκα μεγάλη είχε το νησί ετούτο, αγαθά τα πρόσωπα των ανθρώπων, σωροί τα πεπόνια, τα ροδάκινα, τα σύκα κι η θάλασσα ήρεμη. Κοίταζα τους ανθρώπους – ποτέ οι άνθρωποι αυτοί δεν τρόμαξαν από σεισμό ή από Τούρκο, και τα μάτια τους δεν καίγουνταν. Εδώ η λευτεριά είχε σβήσει τη λαχτάρα για τη λευτεριά, κι η ζωή απλώνουνταν ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό. Κι αν κάποτε ταράζουνταν, ποτέ δε σήκωνε τρικυμία. Ασφάλεια ήταν το πρώτο δώρο του νησιού που ένιωσα περιδιαβάζοντας στη Νάξο."
(Ν. Καζαντζάκη – «Αναφορά στον Γκρέκο»)

Τώρα υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο με μια ωραία συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά από τον Κυκλαδικό πολιτισμό, καθώς και το Ιστορικό Αρχείο Νάξου.

Ο πύργος του Ζευγώλη

Το χωριό Απόλλωνας, 48 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάξου, στη βόρεια ακτή του νησιού, βρίσκεται στη θέση του αρχαίου οικισμού με το ιερό του θεού Απόλλωνα. Μια σκάλα οδηγεί στοn αρχαίο μαρμάρινο τόπο όπου από το 600 π.Χ περίπου, βρίσκεται το ημιτελές άγαλμα Κούρου. Μόνο τα περιγράμματα έχουν τελειώσει. Το 10,5 μ. μήκους και 30 τόνων άγαλμα, δείχνει μια φιγούρα με γένια, ίσως απεικονίζουν τον Θεό Διόνυσο (επειδή ο Απόλλωνας είναι σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται με μούσι). Μετά από μια δομική ατέλεια που βρήκε ο γλύπτης στο μάρμαρο, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του, σταμάτησαν να εργάζονται σε αυτό και το άγαλμα έμεινε πίσω ημιτελές. To χωριό Απείρανθος, 25 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης της Νάξου, ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τους Κρητικούς, ενώ προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Τούρκους. Το όμορφο χωριό έχει όμορφα, μαρμάρινα πλακόστρωτα δρομάκια και ένα διαμέρισμα που χτίστηκε από την βενετσιάνικη οικογένεια Κρίσπι. Οι άνδρες εξακολουθούν να φέρουν συχνά την παραδοσιακή φορεσιά. Υπάρχει επίσης ένα μικρό μουσείο με αρχαιολογικό και γεωλογικό τμήμα.


Οι παραλίες της Νάξου

Ολόκληρη η δυτική ακτογραμμή της Νάξου είναι μια μεγάλη παραλία. Μπορείτε να βρείτε μια θέση στην άμμο για τον εαυτό σας, ερημικά ή όχι. Οι παραλίες της Νάξου ανήκουν στις καλύτερες των Κυκλάδων, ή στην πραγματικότητα υπολογίζονται από τις καλύτερες παραλίες σε ολόκληρο τον κόσμο (μέσα στο top 10). Αλλά και στα ανατολικά, στα νότια και στα βόρεια του νησιού, υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες. Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά των Κυκλάδων, γι 'αυτό αξίζει την ενοικίαση αυτοκινήτου για μια-δυο μέρες και να πάρετε μια καλή ματιά γύρω από το νησί.

Δαμάζοντας τα κύματα...

Το συνεχόμενο των παραλιών της δυτικής ακτής του νησιού, δεν έχει κανέναν παρόμοιο στις Κυκλαδες. Οι παραλίες είναι χιλιόμετρα ολόκληρα, έχουν ψιλή άμμο και είναι επίσης φαρδιές. Μερικές φορές έχουν αμμόλοφους πίσω από αυτές. Η κοντινότερη παραλία της Χώρας ονομάζεται Άγιος Γεώργιος, και αυτή είναι μια πολυσύχναστη οικογενειακή παραλία. Νότια του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Νάξου και δυτικά η παραλία της Στελίδας. Στα νότια από αυτές τις παραλίες αρχίζουν οι μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες (διαδοχικά): Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, Πλάκα, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Γλυφάδα και Πυργάκι.

Η παραλία της Γλυφάδας